Angermanna Alpacka håller till i Häggdånger, 15 km söder om Härnösand i Ångermanland. Numera driver jag Angemanna själv sen min man gick bort 2016.  Men jag säger ändå ”vi”…

Målsättningen med vårt  ”alpackeri” är att föda upp och sälja rastypiska, sunda, välhanterande individer som har en mycket god ullkvalitet. Vi försöker också ha en bredd i färgskalan hos våra alpackor.  Antalet alpackor försöker vi hålla runt ett 40-tal.

… och varför blev det alpackor?
När vi bestämde oss för att avsluta vårt 20-åriga kapitel med hästar (och får under en kort period), sa vi att nu är djurtiden över i vårt liv. Nu ska vi göra andra saker. Men det gick bara ett halvår, sen konstaterade vi snabbt att utan djur skunnakulle vi inte  leva!

Alpackor kom vi i kontakt med via Hälsingedalens alpackor, www.alpacka.nu och vi insåg snabbt att det här är djur som passar både våra liv och våra intressen jättebra. Genom alpackorna kan vi hålla landskapet öppet, vidareutveckla vårt avelsintresse och förhoppningsvis producera bättre och bättre avelsdjur och alpackafiber genom åren. Nytta med nöje, helt enkelt! 🙂

Våra första sju alpackor importerade vi från Schweiz 2006. … och sen har det rullat på med ytterligare två importer från Schweiz. Våra Snowmass-hingstar har vi importerat från England där de verkat i några år. Den senaste importen gjorde vi våren 2018 då hingsten Softfoot Glissin anlände från Australien.

… och var kommer Angermanna ifrån…?
Angermanna syftar på Häggdånger och Ångermanland där Anger är det gamla namnet för vik. I Häggdånger har vi en hel del vikar och närmast oss finns Hästviken och Barsviken.